Υλικά
Για την γέμιση
- 400γρ. καβουρμά σε κομματάκια
- 1-2 πράσινες πιπεριές σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- ¾ κούπα τριμμένη γραβιέρα ή μοτσαρέλα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
- Θυμάρι φρέσκο
- Μπουλ πιπέρ ή μπούκοβο(προαιρετικά)
- Αλάτι
Για τα πιτάκια
- 8 φύλλα κρούστας
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- ½ κούπα νερό με 1 κ.σ. αλεύρι
Για την καραμανλίδικη σάλτσα
- 1 μελιτζάνα(την ψίχα) ψητή στα κάρβουνα
- 1 κόκκινη πιπεριά ψητή στα κάρβουνα
- 2 σκ. Σκόρδο
- 2 κ.σ.ελαιόλαδο
- 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- ¼ κ.γ. μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 κ.σ. κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον καβουρμά και ανακατεύουμε καλά να ξεψαχνιστεί το κρέας. Σβήνουμε με το τσίπουρο, αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο και αμέσως χαληλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το τυρί) και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε μπολ να κρυώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την αλευρόκολα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι.
Στρώνουμε τα φύλλα στον πάγκο μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 4 λωρίδες πάχους 7-8εκ. η καθεμία.
Βάζουμε 1 κοφτή κουταλιά σούπας στην άκρη κάθε λωρίδας, πιάνουμε 2 φύλλα μαζί και τυλίγουμε σε τριγωνάκι. Αλείφουμε τις άκρες με λίγη αλευρόκολα να κλείσει καλά το φύλλο και τοποθετούμε το πικάκι σε μια δισκάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Σε τηγάνι προσθέτουμε το λάδι για το τηγάνισμα και αφήνουμε να κάψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και τηγανίζουμε από 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά, να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
(Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, σε αυτή την περίπτωση θα αλείψουμε τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο).
Σερβίρουμε ζεστά μαζί με τη σάλτσα!
Για την καραμανλίδικη σάλτσα: Μπορούμε να ψήσουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά στο φούρνο ή πάνω στη φωτιά σε γκαζάκι.
Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε μαζί με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα λαχανικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε σε επεξεργαστή τροφίμων και αλέθουμε καλά σε μια παχύρευστη κρέμα. Προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο,αν χρειάζεται. Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.